Administrare Site Web – Definitie si Servicii

Administrare site web inseamna prin definitie a conduce, a carmui sau a gospodari o institutie, o afacere. In cazul nostru un site.

Daca vorbim de un site mediu spre mare sau mare atunci administrarea va consta in supervizarea editorului, firmei de hosting, designer-ului, dezvoltatorului, agentiei de social media si ofiterului GDPR.

Administrarea site-urilor web de dimensiuni mai mici inseamna sa faci cate un pic din toate. Nu trebuie sa fii expert in ceva anume dar trebuie sa sa te cam pricepi in orice situatie. Iar daca nu te pricepi atunci trebuie sa gasesti o solutie. Vei fi rugat sa schimbi un pret, o imagine, sa adaugi niste text, sa instalezi un modul, sa creezi un formular etc.

Beneficiarii sunt intr-o confuzie totala in ceea ce priveste acest serviciu. Administrare inseamna sa schimbi ceva in structura site-ului pentru a vinde mai eficient sau pentru a retine mai multi vizitatori mai mult timp pe pagina. In concluzie exista un tel de atins. Multe business-uri cred ca li se ofera administrare cand de fapt este vorba de mentenanta care e sinonima cu intretinerea. Eu o sa ii zic administrare fixa din momente ce toata lumea a adoptat acest termen.

Inainte de toate trebuie sa aveti un angajament sa ajungeti cineva in nisa pe care activati. Daca nu ati luat inca decizia sa fiti cel mai bun atunci rezolvati aceasta problema mai intai.

Delegarea managementului unui site web este necesara daca intentionati sa dominati spatiul in care activati. Cand nu apelezi la un expert cum ai incerca sa iti tratezi singur cariile in loc sa te duci la dentist.

Un expert in administrarea site-urilor stie ce decizii trebuie luate in privinta actualizarilor, in ce ordine dar si cand sau cum se pot lua aceste decizii cu eficienta maxima.

Contract Administrare Site Web

Contractul il voi face in functie de nevoile dumneavoastra. Puteti alege intre pachetul Amator, Profesionist si Indisputabil. Recomand sa va folositi de acest serviciu cel putin 6 luni pentru a avea rezultate.

Mai jos este un preview al unui contract incheiat cu unul dintre clientii mei.

Servicii Administrare Site Web

Securizare website cu instalarea unui certificat ssl de incredere. De obicei dupa instalarea unui certificat vor aparea erori. Una dintre erorile foarte intalnite dupa instalare reprezinta probleme de fond eterogen sau „mixed content”. Pentru a ne asigura ca profitam la maxim de certificat voi adauga 8 straturi de securitate.

Adaugare protectie antivirus si antispam.

Adaptare website la mobil si tableta.

Imbunatatirea vitezei de incarcare pe desktop si mobil – Peste 90%.

Modificare continut (text, imagini. iconite, video, preturi, link-uri, meniuri).

Adaugare pagini, produse, articole categorii si subcategorii.

Adaugare harta functionala plus locatie.

Adaugare numar de telefon cu buton de apelare directa.

Adaugare notificare GDPR.

Interventii pentru probleme urgente la acelasi pret.

Asistenta telefonica fara programare.

Rapoarte lunare de activitate.

Asistenta Web Profesionala

Sa faci managementul si administrarea unui site web inseamna mai mult decat actualizarea continutului la cerere. Orice angajat cu un minim de aptitudini poate schimba o imagine sau adauga un paragraf de text. Cantitatea de continut de pe site nu o sa va ridice in indexare. Nu adaugati volum doar de dragul continutului.

Vad foarte multe business-uri care scriu articole pe site in disperare. Daca aveti zece mii de articole nu inseamna mare lucru daca nici macar unul nu se afla pe primul loc. Si daca se afla pe primul loc dar nu satisface intentia vizitatorului iar nu este ok.

Trebuie sa stiti care este intentia vizitatorului. Daca eu sunt deja informat si vreau sa cumpar un anume produs nu am chef sa citesc tot articolul ca sa gasesc link-ul catre produs dorit.

Serviciul de administrare site web influenteaza direct rezultatele site-ului in clasament dar si rata de vanzare a produselor sau serviciilor.

In afara de faptul ca este nevoie de continut relevant acesta trebuie adaugat cum trebuie pentru ca motoarele de cautare sa inteleaga ce reprezinta site-ul. Acest lucru se face prin date structurate. Date care va ajuta sa atrageti atentia si sa aveti o sansa mai mare de a fi indexat mai bine.

Intrebari – Administrare Site Web

Cum functioneaza serviciul de administrare site web?

In functie de situatie unele afaceri au nevoie de cateva ore insa altele au nevoie de zile intregi de lucru. Mai intai incep cu partea tehnica si de securitate. Abia apoi ma ocup de viteza de incarcare a site-ului.

Va pot sfatui in legatura cu cea mai buna optiune pentru afacerea dumneavoastra in functie de nivelul la care se afla site-ul, competitia si competivitatea din industria in care activati. Ma puteti suna oricand pentru consultatie telefonica gratuita. Vom determina nevoile dumneavoastra si cum va pot ajuta.

Cat de repede lucrati?

Realizez sarcini mici in perioada a 24 de ore. Sarcinile mai complicate vor lua mai mult timp. Odata ce primesc o sarcina si totul este clar va pot oferi si o estimare de timp.

Care este pretul?

Pretul este de 70 de lei pe ora.

Va trebuie datele de logare pentru a modifica site-ul?

Da, imi trebuie.

De obicei am nevoie de datele de logare in WordPress si in CPanel.

Perspectiva aspectului.

Aspectul site-ului este cel mai putin important in opinia mea pur profesionala.

Ceea ce este de mentionat din punctul de vedere al aspectului este ca pagina sa nu fie incarcata. Trebuie sa existe cat mai mult spatiu intre elemente in asa fel incat sa nu te simti ca la bordul unui avion adica total dezorientat.

Asta nu inseamna ca site-ul trebuie sa arate neprofesional sau sa aiba elemente lipsa desi in 90% din cazuri ar fi mai bine cu elemente lipsa. Daca vreti ca site-ul sa para atractiv el trebuie sa atraga atentia prin eficienta lui. Nu mai zic de faptul ca site-ul trebuie sa se incarce repede pentru o indexare corecta.

Decat sa adaugam tot felul de elemente de mahala mai bine ne concentram pe o buna administrare a culorilor sau a nuantelor de culori. Incercam in acest fel sa evidentiem componentele mai importante fara sa transmitem o stare de intensitate inutila.

Textul trebuie sa fie usor de citit iar in dreptul paragrafelor ar trebui sa folosim un font mare. In ceea ce priveste culoarea fontului nu as folosi negru ci un gri mai inchis iar ca si fundal nu m-as departa prea mult de culoarea alba sau de un gri foarte deschis.

Administrare site web – UX

O data ajuns pe site care ar trebui sa fie intentia utilizatorului? Sa cumpere un produs? Sa citeasca un text pentru a fi mai informat? Sau sa se aboneze la buletinul informativ saptamanal? Sa completeze un formular? Sa faca o programare? Telul paginii ar trebui sa fie stabilit inainte de a incepe sa lucram la ea.

Nu uitati de nevoile vizitatorilor ce intra pe site. De fapt nevoile clientilor trebuie sa fie mai importante decat nevoile dumneavoastra. Adunati toata informatia pe care o aveti si asigurati-le o experienta cat mai placuta si productiva. Puneti clientii pe primul loc daca vreti sa aveti succes in business.

Sunt doua probleme care apar foarte des in experienta mea cu alte site-uri. Prima este harta de la Google Maps care functioneaza la 2 din zece site-uri. A doua este atributul „mailto” care este atasat email-urilor. Acest atribut deschide Outlook pe Windows si Thunderbird pe Linux. Cred ca nici macar unu din zece utilizatori nu foloseste aceste aplicatii de posta online.

Evitati folosirea gif-urilor deoarece distrag atentia ulilizatorilor de la text si este dificil de citit. Mie personal mi se par foarte enervante site-urile cu gif-uri la favicon. Daca totusi va place o astfel de imagine foarte mult atunci inserati-o ori la inceputul paginii ori la finalul paginii.

Mentenanta Site Web

Mentenanta prin definitie reprezinta activitatea de a mentine proprietatea sau echipamentul cuiva in stare de functionare prin rezolvarea problemelor aparute sau corectarea erorilor. O alta definitie zice asa: „Activitate al carei rezultat este continuitatea existentei unui lucru fara a face schimbari in performanta acestuia.”

Cu alte cuvinte mentenanta inseamna sa pastrezi in cea mai buna conditie un site fara sa adaugi ceva ci doar sa repari ceea ce exista deja. Daca avem o usa de un an de zile care incepe sa scartaie si noi o dam cu ulei la balamale putem spune ca tocmai ce am facut mentenanta usii.

Mentenanta ca Parte Componenta

Mentenanta unui site web face parte din administrarea unui site web in sensul ca este o parte componenta. Un administrator va trebui, de exemplu, sa supervizeze, printre altele, firma de hosting ce reprezinta o mica parte din serviciul de mentenanta.

Dupa cum am demonstrat mai sus cu ajutorul definitiei, mentenanta inseamna indeplinirea sarcinilor repetitive care pot fi zilnice, saptamanale, lunare sau anuale.

Exemple de sarcini zilnice sunt actualizari ale platformei de administrare, actualizari ale sabloanelor, actualizari ale traducerilor si actualizari ale modulelor.

Exemple de sarcini saptamanale pot fi considerate indentificarea link-urilor intrerupte, gasirea si rezolvarea erorilor 404, reindexarea tuturor paginilor care au avut schimbari si trimiterea sitemap-ului catre google, folosirea instrumentelor de monitorizare a site-ului.

Exemple de sarcini lunare sunt reprezentate in general de crearea unei copii a site-ului, rapoarte lunare de performanta, rapoarte pentru viteza de incarcare a site-ului si actualizarea php pe server.

Exemple de sarcini anuale se refera reinnoirea serviciului de gazduire, plata domeniului site-ului, reinstalarea certificatului de securitate si schimbarea parolei.

Exemple servicii de mentenanta

BackUp Rece – lunar

Actualizare PHP Server – lunar

Actualizare a bazei de date si a sabloanelor – zilnic

Trimitere harta catre google – lunar

Campaniile Facebook si Google Ads reprezinta o promovare online ce nu consta in modificarea site-ului. Nu ma ocup de campanii de acest tip din mai multe motive.